El cigró d'Oristà

Cultivat tradicionalment per al consum domèstic a la vila osonenca d'Oristà, aquesta varietat de cigró es caracteritza visualment per la seva mida reduïda. Es tracta d'un cigró molt gustós i de cocció ràpida, més petit que el cigró habitual i amb pell molt fina, que es comercialitza en petites quantitats.

El cigró d'Oristà és una varietat de cigró no determinada de l'espècie “Cicer arietium” de petit calibre, de menys d'1 cm de diàmetre, arrugat, de color pàl·lid, de pell molt fina, fàcil de coure i molt gustós. Són uns cigrons que couen de pressa i se'ls atribueix un gust superior a les altres varietats comercials.

És un conreu de secà, s'inicia ben entrada la primavera. Cap al juny es produeix la floració, i la collita es fa per l'agost. Un cop collits, els cigrons es deixen reposar durant uns dies i després es baten, per més endavant conservar-los en cambres on es mantinguin secs i ventilats, lluny de la humitat.

Va estar a punt de desaparèixer, fent-se pràcticament només servir per al consum propi en masies d'Oristà.

L'impulsor de la iniciativa, Miquel Rovira, del Mas Terricabras d'Oristà, va aconseguir sis quilos de llavor autòctona de cigrons d'Oristà per plantar en una quartera de terreny a principis de març de 2007, amb l'objectiu de recuperar aquesta varietat local, conrear-la per comercialitzar-la i aconseguir tenir un producte directament vinculat el poble d'Oristà, diferenciat i de qualitat.

Es comercialitza gairebé exclusivament en botigues de la vila d'Oristà i en alguna localitat veïna.

Darrera actualització: 23.03.2022 | 13:33
Darrera actualització: 23.03.2022 | 13:33