Inauguració i obertura al públic del Parc Arqueològic de Puig Ciutat

Dissabte 12/03/2016

El proper dissabte 12 de març a les 10 del matí tindrà lloc la inauguració de les obres de museïtzació del jaciment arqueològic de Puig Ciutat (Oristà, Osona). Durant l'acte els responsables de les intervencions realitzaran una visita comentada a l'assentament.

El jaciment, explorat des de l'any 2010, ocupa unes 5 hectàrees al cim d'un turó flanquejat per la riera Gavarresa, i  compta amb una ocupació des del Bronze Final fins a època romana tardo-republicana.

En la seva última fase, la que ha estat objecte de museïtzació, l'assentament va ser violentament destruït, molt provablement en el marc de la segona guerra civil romana entre les topes de Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu (49-45 aC). Els treballs duts a terme fins al moment han permès identificar la muralla que tancaria l'espai pels vessants més accessibles, conèixer l'estructuració urbanística de l'assentament, així com recuperar diversos elements que ens parlen de la vida dels seus habitants: abundant vaixella de procedència diversa, restes faunístiques en connexió anatòmica, etc. 

Puig Ciutat

Durant el passat mes de desembre es va dur a terme una intervenció per tal de museïtzar dos espais del jaciment: un edifici complex arran de la muralla i un edifici singular de planta quadrada que podria acollir el comandament o realitzar tasques administratives. Durant el projecte s'han efectuat diverses feines d'adequació de l'entorn, amb la col·locació d'una tanca perimetral i la millora dels accessos. S'ha obert també una pàgina web dedicada al jaciment (www.puigciutat.com), gràcies al projecte de l'1% Cultural de l'Eix Transversal de CEDINSA de l'any 2014, on es pot ampliar la informació i visitar el museu virtual, proveït de diverses reconstruccions 3D, tant de les estructures del jaciment com dels objectes recuperats.

S'ha dissenyat també un itinerari per l'interior del jaciment amb diversos plafons previstos de codis QR que permeten connectar amb la pàgina web, i realitzar d'aquesta manera una visita autònoma al parc arqueològic.

La intervenció, promoguda per l'Ajuntament d'Oristà, l'ha dut a terme l'empresa ACTIUM i s'ha finançat amb un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12/06/2019 08:35